MIG-15

Mikoyan MiG-15UTI/Shenyang FT-2 * Te Nxjerr Jasht Perdorimit Ne Ditet e Sotme *

Kater MiG-15uti te ndertuar nga Sovjetiket U derguan me Anije ne 31 janar 1955, dhe te montuar gjate prillit 1955. Ndryshe nga MiG-15bis te derguar ne te njejten kohe, keta avjone ishin te sapo ndertuar. Keta u ndoqen nga CS-102 te ndertuar nga Ceket dhe kater MiG-15/FT2 nga Kina ne 1956 , te perdorur per trajnim te avancuar Pilotesh dhe trajnim konversioni. :Shenim: Sic u tha ne referencat 4 dhe 5 asnje MiG-15 nuk u prodhua Ne Kine. Dhe keshtu cdo avjon i pershkruar si Shenyang MiG-15/FT-2 ishin prototipe te ndertuar nga Ruset te eksportuar perseri po Nga Ruset

Rreth vitit 2000 ky lloj u terhoq nga sherbimi dhe ne 2002 te gjithe 13 avjonet e mbijetuar u vune ne shitje.

 

Serialet Numri. Identiteti Te Ardhur Ne Shenime
11     1955 MiG-15UTI
246     1955 MiG-15UTI
"07"     1955 MiG-15UTI,Rezerve Municionesh/Pjes Kembimi Ne Kucove Ne Maj 2006
3-14 4114   1955 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Rinas Ne Maj 2006
3-26 1120028   1956 MiG-15UTI, Fluturon Ne Itali Ne (4 Mars 1997) Dhe u Rikthye Duke u Ruajtur Ne Rinas (Maj 2006)
3-38 5338   1956 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Rinas (Maj 2006)
3-47 4718   1956 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Rinas (Maj 2006)
4-46     1956 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
4-61     1956 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
4-65     1956 FT-2?
4-90     1956 MiG-15bis, i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
5-02 6322   1956 MiG-15bis, i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
5-03     1956 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
5-08     1956 MiG-15UTI i Mbajtur Shenim (Maj 200)
5-09 2709   1956 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
5-10 6416   1956 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
5-11 2711   1956 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
5-12     1956 FT-2?
5-14     1956 FT-2?
5-16     1955 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
5-17     1956 FT-2?
5-24 6324   1955 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
5-30 726   1956 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
5-44     1956 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
5-71 3716   1956 MiG-15UTI, i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
5-74     1956 MiG-15UTI,i Mbajtur Shenim (Maj 2006)

Pershkrimi
Orgjina: Mikoyan Design Bureau
Tipi: i Lehte Ne Peshe Dhe Superior Ne Luftim
Grupi: Pilot
Fluturimi i Pare: 30 Djetor, 1947
Fuqia Motorrike
Motorri(s): 1x RD-45 Turbojet
Shtyrja e Motorrit (Propulsioni): 2 270 kg (5 005 lbs)
Performanca
Maksimumi Shpejtesis: 1 050 km/h(652 milje/h)
Shepjtesia Ne Kuote: 380 km/h(236 milje/h)
Distanca Maksimale Per 1 Fluturim: 1420 km (882 milje)
Lartesia Maksimale: 15 456.92 metra (50 235 kembe)
Shpejtesia e Ngjitjes: 2 544 Metra/min (8 268 Kembe/min)
Permasat Dhe Peshat
Lartesia: 3.41 Metra
Gjatesia: 10 Metra
Gjeresia: 10 Metra
Pesha i Ngarkuar Arme/Karburant: 3260 kg
Armatimi
Mitroloz i Rende: 1x 37mm Marka-Mitrolozit ---> Nudelman N-37 2x 23mm NS-23KM
Ajer-ajer: Jo
Ajer-Toke: Rraketa Ajer Toke Dhe Bomba Jo Te Telekomanduara

 

                                                                  MIG--17

 

Shenyang FT-5 * Te Pranishem *
8 Eshte Numri i Mig-17 te derguar nga Kina ne fillimet e Viteve 1970. MIG-17 eshte nje version trajnimi dyvendesh i ndertuar ne Kine i Mikoyan Gurevitch. I Perdorur per trajnimin e piloteve te MIG-19 , aeroplanet u prodhuan ne fakt ne Chengdu. MIG-17 mund te dallohet nga MIG-15/UTI nga kendi i reduktuar i paneleve te jashtme te kraheve dhe nga nje forme sferike ne anen e djathte te hundes se avionit.


Serialet Numri Identiteti Te Ardhur Ne Shenime
4-11 1316   197+ i Ruajtur Ne Kucove (Maj 2006)
4-15     197+ i Ruajtur Kucove Tetor 2003
4-65 1308   197+ i Shenuar Ne 2003, Kucove
8-08 551308   197+ i Ruajtur Ne Rinas Maj 2006
8-09 551311   197+ i Demtuar Ne Fluturim Ne Motorr Ne 21 Gusht 1996 Dhe Per Momentin i Ruajtur Ne Gjader/Lezhe (Maj 2006)
8-12 551303   197+ i Ruajtur Rinas (Maj 2006)
8-14 551304   197+ i Ruajtur Ne Rinas (Maj 2006)
8-31 551341   197+ i Ruajtur Rinas (Maj 2006)

 

 
 

 

Hollesira
Gjatesia: 11 Metra.
Lartesia: 3.84 Metra.
Pesha: 6069 Kg.
Armatimi: Tre Mitroloze, nje 37 mm dhe dy 23 mm jane ne hunden(kthesen, gropen) e poshtme se bashku me 16 Rraketa nen krah)
Motorri: Klimov VK-1F Motorr Jet 3380 kg + Shtyrja e Motorrit (Propulsioni)

Performanca
Maksimumi Shpejtesis: 711 milje/h
Shepjtesia Ne Kuote: 535 milje/h.
Distanca Maksimale Per 1 Fluturim: 510 milje (1160 milje bashke me tankset e jashtme)
Lartesia Maksimale:: 17,373.6 Metra / 57,000 Kembe.

                                                            MIG-19

Mikoyan MiG-19/Shenyang F-6 * Per Momentin Jasht Perdorimit *
Dymbedhjete/12 F-6/PM ose Ndryshe MiG-19 Farmer-D Jane te ndertuar ne bashkimin sovjetik ne tetor 1959. MiG-19/PM ishte nje interceptor i pajisur me radar dhe per te gjitha kushtet atmosferike dhe ishte Avioni i pare ne sherbim Shqiptar qe u pajis me raketa si armatim i tij paresor (nuk kishte mitroloz). Avjonet u vendosen ne rinas. ne 1965 . Keta avjone u terhoqen dhe u derguan ne Kine ne kembim te sheyang F-6 >> MIG-19 Origjinal

F-6 / MIG-19 ishte nje kopje Kineze e MIG-19/Farmer-C Avjon kacatorr i perdorshem gjate oreve te dites dhe i armatosur me mitroloz. avjone shtese u derguan ne fund te 1960 dhe disa te fundit ne 1971. Nje total prej me se 70 MiG-19/F-6 jane te raportuar si te derguar, duke formuar 6 Skuadrilje ne 3 Baza per detyra zbulimi dhe sulmi. Disa nga Avjonet e 1971 ishin MiG-19C version i vonshem, duke pasur edhe nje parashute frenuese

Gjithashtu ka patur edhe disa avjona dy vendesh per trajnim, FT-6. FT-6 nuk ka qene ne prodhim para dhjetorit 1973, keshtu qe duhet te jene marre ne dorezim pas kesaj date/Gjithashtu raportohet qe kater MiG-19/F-6 jane te paisur me kamera, per qellim zbulimi - nuk dihet ne qofte se keto kane qene versione exporti te JZ-6 apo te prodhuaara ne vend.

Në 12 mars 1997, baza ajrore e Gjader u pushtua nga rebelët lokal dhe dy MiG-19/F-6 u demtuan ne menyre te pariparuëshme. Në 2002 të gjithë Avionet e mbijetuar u nxorën në shitje. Tipi MiG-19 ishte aktiv ne 2004, por nje renie ne shtator 2004 coi ne terheqjen e Ketij Tipi. Kater skelete avioni me targa date ruse u identifikuan ne 2006 te vene ne liste si Mig-19S , menduar që këto avion kan ardhur nga Russia , qsë të eksportuara nga Russia. Ne Kinë dhe mbas lidhjes së Enver Hoxhes me Kinën këta Avion u morën nga Kina për në Shqipëri.

 

 
Serialet Numri. Identiteti Te Ardhur Ne Shenime
50 e Kuqe     1959 MiG-19PM, Nga Kina 1965
52 e Kuqe     1959 MiG-19PM, Nga Kina 1965
56 e Kuqe     1959 MiG-19PM, Nga Kina 1965
62 e Kuqe     1959 MiG-19PM, Nga Kina 1965
64 e Kuqe     1959 MiG-19PM, Nga Kina 1965
'001' 1307   19++ Ruhet Nga Komanda Qendrore e Forcave Ajroje Maj 2006
'20/40' 1201   19++ MiG-19S, i Prezantuar Ne Rinas Maj 2006
'40/20' 3301   19++ Mig-19 Rinas Maj 2006
3-02 1302   19++ MiG-19S, Rinas Maj 2006
3-03 1303   19++ MiG-19S, Rinas Maj 2006
3-04 1304   19++ MiG-19S, Rinas Maj 2006
3-19       Shenuar 1992
3-30        
3-31        
3-32 3302     Kucove Maj 2006
3-33       MiG-19 Shenuar Ne Gusht Te 1992
3-34 3304     Rinas Maj 2006
3-35        
3-36 3306     Kucove Maj 2006
3-38     19++ Kucove Maj 2005
3-39 3307     Kucove Maj 2006
3-40 3340   19++ MiG-19/F-6, Rinas Maj 2006
3-44 3404     Rinas stoe Kuqe Maj 2006
3-48       Shenuar 1992
3-71       (MiG-19/F-6) Shenuar Ne Prill 1993
3-72 7912   19++ MiG-19C/F-6C, Rinas Maj 2006
3-74 7114   19++ Rinas Maj 2006
3-77 7117     MiG-19/F-6, Rinas Maj 2006
3-78 7128     MiG-19/F-6, Rinas Maj 2006
3-83       e Pa Evidencuar
4-02 3702   19++ Kucove Maj 2006
4-03 1038   19++ Shenuar Ne Prill 1993, Kucove 06
4-04 1212   19++ Kucove Maj 2006
4-05 1116   19++ Kucove Maj 2006
4-06 7116   19++ Kucove Maj 2006
4-08 3308   19++ Kucove Maj 2006
4-09 1204   19++ Kucove Maj 2006
4-15 4105   19++ Kucove Maj 2006
4-19 7119   19++ Kucove Maj 2006
4-22 4226   19++ Kucove Maj 2006
4-27     19++ Kucove Maj 2006
4-30     19++ i Shenuar Ne Prill 1995
4-33 3363   19++ Kucove Maj 2006
4-34 3334   19++ Kucove Maj 2006
4-35 3335   19++ Kucove Maj 2006
4-36 4036   19++ Kucove Maj 2006
4-37     19++ Shenuar 1992
4-38 3408   19++ Kucove Maj 2006
4-39 3339   19++ Kucove Maj 2006
4-41 4101   19++ Kucove Maj 2006
4-42 4233   19++ Kucove Maj 2006
4-43 4033   19++ Kucove Maj 2006
4-44 4031   19++ Kucove Maj 2006
4-45 4035   19++ Kucove Maj 2006
4-47 403   19++ Kucove Maj 2006
4-49 4039   19++ Kucove Maj 2006
4-53 3303   19++ Kucove Maj 2006
8-01 7911   19++ F-6C, Kucove Maj 2006
8-02 7902   19++ MiG-19C/F-6C, Gjader Maj 2006
8-03 7903   19++ MiG-19C/F-6C, Gjader Maj 2006
8-04 7904   19++ F-6C, Kucove Maj 2006
8-07 7907   19++ MiG-19C/F-6C, Gjader Maj 2006
8-13 7913   19++ MiG-19C/F-6C, Gjader Maj 2006
8-18 7908   19++ MiG-19C/F-6C, Gjader Maj 2006
8-19 7909   19++ MiG-19C/F-6C, Gjader Maj 2006
8-20 7120   19++ Gjader Maj 2006
8-21 7121   19++ Gjader Maj 2006
8-22 7122   19++ Gjader Maj 2006
8-23 7123   19++ Gjader Maj 2006
8-24 7124   19++ Gjader Maj 2006
8-25 7125   19++ Gjader Maj 2006
8-26 7126   19++ Gjader Maj 2006
8-27 7127   19++ Gjader Maj 2006
8-45 3405   19++ Gjader Maj 2006
8-46 3112   19++ Gjader Maj 2006
8-47 1119   19++ Gjader Maj 2006
8-49 3409   19++ Gjader Maj 2006
8-71 7901   19++ MiG-19C/F-6C, Gjader Maj 2006
8-75 7915   19++ MiG-19C/F-6C, Gjader Maj 2006
8-76 7916   19++ MiG-19C/F-6C, Gjader Maj 2006
8-79 7906   19++ MiG-19C/F-6C, Gjader Maj 2006
7115   19++ i Hedhur Per Mbeturina Ne Rinas Ne 2005

 

                                                                                                        MIG-21


Chengdu F-7A * Current *
12 MIG-21A/F-7A u derguan nga Kina ne Nentor te 1970 ne destinacion i mbledhur ( realizuar) nga teknika Kineze....Fluturimi i pare mbas mbledhjes ishte ne Dhjetor 1970. Chengdu MiG-21A/F-7A eshte nje kopje kineze e Mikoyan -- Gurevitch (MiG-21/F-13 ,,Fishbed C),dhe shembujt shqiptar jane nga nje prej te pareve nga grupi i ndertuar ne Kine . Keto Avion Jane Te perdorur ne rolin e interceptoreve nga Regjimenti 4020 ne Rinas deri ne Maj 1976 dhe me vone u transferuan ne Regjimentin 4010 ne Lezhe ( gjader)

Shenim: Avionet shqiptar ishin produhim i hershem eksperimental,dhe keto te ndertuara ne Shenyang,jo ne Chengdu.....(22 seriale) u rraportuan per keto 12 avione -- 2 humben krejt papritur dhe 10 te mbijetuarit u rivendosen ne seriale ne nje date te panjohur

 

 
Serialet Numri. Identiteti Te Ardhur Ne Shenime
0201 020201   1972 Shenuar Ne Gjader Maj 2006
0202 020202   1972 Shenuar Ne Gjader Maj 2006
0203 020203   1972 Shenuar Ne Gjader Maj 2006
0204 020204   1972 Shenuar Ne Gjader Maj 2006
0205 020205   1972 Shenuar Ne Gjader Maj 2006
0206 020206   1972 Shenuar Ne Gjader Maj 2006
0207 020207   1972 Shenuar Ne Rinas Maj 2003
0208     1972  
0209 020209   1972 Shenuar Ne Rinas Maj 2003
0210 020210   1972 Shenuar Ne Gjader Maj 2006
0211     19++  
0212     19++  
0213     19++  
0214     19++  
0215     19++  
0216     19++  
0217     19++  
0218     19++  
0219     19++  
0220     19++  
0234     19++  
0304 020214   1972 Shenuar Ne Gjader Maj 2006
 

 

 

Pershkrimi
Orgjina: Mikoyan-Gurevich Design Bureau
Tipi: i Fuqishem Kontrollues/i-Pershtatshem Per Cdo Kohe/Furtune/kilme te keqe , Dhe Superior Ne Luftime
Grupi: Pilot
Fluturimi i Pare: 14 Korrik , 1956
Fuqia Motorrike
Motorri: 1x R-13 Mbas Djegies/Karburantit Turbojet
Shtyrja e Motorrit (Propulsioni): 6 600kg Mbas Djegies Karburantit
Performanca
Maksimumi Shpejtesis: 2 230 km/h (1 386 Milje/h) Mbas Djegies Karburantit
Shepjtesia Ne Kuote: 950 km/h (590 milje/h)
Distanca Maksimale Per 1 Fluturim: 1 100 Km (683 milje)
Lartesia Maksimale: 15 000 metra (50 000+ Kembe)
Shpejtesia e Ngjitjes: e Pa Evidencuar/td>
Permasat Dhe Peshat
Height: 3 metra (9.75 Kembe)
Gjatesia: 13.46 metra (44.1 Kembe)
Gjeresia: 7.15 metra (23.23 Kembe)
Pesha i Ngarkuar Arme/Karburant: 8950 kg
Armatimi
Mitroloz i Rende: Mitroloz Binjak 23mm GSh-23
Ajer-ajer: 4x AA-2d 'Atoll IR' or AA-2c 'Atoll'
Ajer-Toke: Rraketa Ajer Toke Dhe Bomba Jo Te Telekomanduara